söndag 10 juli 2011

My Louisiana Sky



Lite mjäkig tv-film med typiskt coming-of-age-drama om en tolvårig flicka som bor i en håla tillsammans med sin mormor och sina föräldrar som helt uppenbart är retards, särskilt mamman. Hon är lite av en pojkflicka som leker med grannpojken (Michael Cera som är så liten att man knappt känner igen honom!) men som får sin första mens, börjar fundera på världen utanför o s v. Hon får hjälp/inspiration av sin flashiga moster (Juliette Lewis) som tar henne med till Baton Rouge (ooh, storstan!) och allmänt imponerar på henne med sina worldly ways.

Det är mycket som ska klämmas in i en kort film: börja bli vuxen, upptäcka familjens hemlighet, mobbning, rasfrågan (genom mosterns svarta hembiträde), storstaden. Och eftersom det är en tv-film får inget bli för jobbigt, så resultatet blir en ljummen halvidyll där allt liksom ordnar sig och inget är för hemskt.
Flickan blir visserligen retad i skolan för att hennes föräldrar är förståndshandikappade, men se, hon har inget att skämmas för. Hennes föräldrar kanske inte kan räkna till 20 men i gengäld är dom såna där härliga salt-of-the-earth-typer med hängselbyxan på sned som vet när fåglarna varnar för orkan, och att det då är dags att ta in magnoliorna.
Personligen kan jag tänka mig att det finns mer komplicerade aspekter av att växa upp i ett skjul i Louisiana med en mamma som uppför sig som en 7-åring, men, men...

I övrigt förekommer inga platsspecifika kännetecken, bara generella som de nyss nämnda magnoliorna och hängselbyxorna samt att alla har dubbla förnamn. Som är konstiga.

Film: 2
Louisianakliché: 1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar